‘Het leven is al met al vooral een gedoetje’

Als cabaretier Anne Neuteboom (30) vroeger met haar technicus bij het theater arriveerde, had het personeel vaak niet door dat zij de artiest van dienst was. Toen schafte ze maar een rockstar-outfit aan: “Met iets bijzonders kun je beter communiceren wie je bent. Ik merkte ook dat als je je anders kleedt, mensen anders met je gaan praten.”

Voor het interview heeft ze die outfit thuis gelaten. Ze zit er tamelijk casual bij in het Amsterdamse café Dauphine, al zijn haar grote gouden oorbellen wel een blikvanger. Neuteboom was als kind verlegen, vertelt ze, en bescheiden is ze nog altijd. Haar nominatie voor de Neerlands Hoop die vanavond wordt uitgereikt, de prijs voor de meest veelbelovende cabaretier, heeft haar verrast: “Vooral omdat ik dacht: holy shit, ik sta in één rijtje met Alex Ploeg en Peter Pannekoek. Is dat waar ik me nu mee kan meten?”

Tegelijkertijd straalt de cabaretier tegenwoordig ook een enorme assertiviteit uit, zeker op het podium. In haar laatste show, ‘Kijk haar gaan’, vuurt ze met veel ‘fucks’ en ‘kuts’ haar verhalen op het publiek af, over de weldaad van kant-en-klare croissantjes en het helse karakter van de Efteling-attractie De Baron. Door al dat verbale geweld krijg je als publiek pas gaandeweg door dat dit eigenlijk een heel kwetsbare en persoonlijke voorstelling is. De ingewikkelde relatie tussen Neuteboom en haar biologische vader, die ze pas op haar zeventiende voor het eerst ontmoette, vormt hierbij de rode draad.

lees het hele artikel uit trouw hier

Vind je ons theater
ook zo bijzonder?
Steun ons
en word Vriend!