Provincie wil grote theaters steunen met miljoenen, kleine theaters vangen bot

ARNHEM – Theaters van 300 stoelen of meer in de regio kunnen aanspraak maken op een deel van de 7 miljoen euro die de Provincie Gelderland beschikbaar wil stellen voor de culturele sector. Het geld is bedoeld om instellingen te helpen die door het coronavirus in de problemen zijn gekomen.

Theaters met minder dan 300 stoelen vangen bot.

De provincie zegt voor zichzelf geen rol te zien in het ondersteunen van deze kleinere theaters. ‘Duidelijke keuzes zijn nodig, want niet alles is mogelijk’, staat in een verklaring.


Theater Heerenlogement aan de Markt in Beusichem biedt plaats aan 130 personen en krijgt dus geen steun van de provincie

Extra hulp

Volgens de provincie dreigen veel theaters, filmhuizen en erfgoedinstellingen om te vallen door corona. Daarom komt Gelderland nu met extra hulp. Het geld is voor een deel bestemd als provinciale bijdrage bij een landelijke subsidieregeling van 48 miljoen.

Omdat er specifieke regels gelden voor die landelijke regeling, denkt de provincie dat vooral instellingen uit Arnhem en Nijmegen die subsidie kunnen ontvangen.

‘Niet alles kan behouden blijven’

En dus richt de provincie zich daarnaast op theaters en podia met een regionale functie, die meer dan 500 stoelen hebben en op theaters met 300 tot 500 plaatsen. Voor die laatste categorie zal de provincie in gesprek gaan met gemeenten.

,,We weten dat corona in september niet over is. En het  is ook duidelijk dat niet alles behouden kan blijven’’, zegt gedeputeerde Peter Drenth. ,,In de tussentijd kopen we met die 7 miljoen tijd, om te zorgen dat er geen overhaaste ingrijpende beslissingen worden genomen.’’

Ook geld voor kastelen

Al veel instellingen klopten de laatste tijd aan bij de provincie voor hulp, maar niet iedereen ontvangt de gewenste steun. Naast subsidie voor theaters kiest de provincie voor geld voor Gelderse kastelen, monumenten en regionale musea.

Er komt ook geld voor zelfstandigen die werkzaam zijn in de cultuur of erfgoedsector.

Bron: De Gelderlander

Vind je ons theater
ook zo bijzonder?
Steun ons
en word Vriend!