Yorick van Norden – niet van gisteren

door Paul Stramrood

Praten over zijn muziek met Yorick van Norden schiet voortdurend weg in praten over muziek van een halve eeuw geleden, ver voor zijn geboorte. Zijn solodebuut Happy Hunting Ground ademt voluit de sfeer van de late jaren zestig. De verwijzingen op de hoesfoto zijn legio. Geweldige popliedjes vol nostalgische invloeden – hij is 29 en hij komt er mee weg.

Het statige pand bij station Haarlem zit wat slordig maar stijlvol in elkaar. Yorick van Norden bewoont een ruim appartement, enigszins gelukkig bemachtigd. Op tafel een stapel elpees, op de draaitafel Roy Harper. Kasten vol lp’s en cd’s, heel veel jaren zestig en zeventig. We hebben het even over Glenn Frey, wiens dood net is bekendgemaakt. Het overlijden van De David Bowie, een week eerder, heeft hem veel meer geraakt. Van Norden is geen Eagles-man, hoe mooi ze ook klinken. “De Eagles hebben te veel de muziek vercommercialiseerd waarmee Gram Parsons en Gene Clark zijn begonnen.” Die helden zijn ook niet meer. Van Norden bezit hun complete werken en leest alles over hen wat hij tegenkomt. Curt Boettcher, in aanleg Brian Wilson II, overleden in 1987, godfather van de sunshine pop, kent geen geheimen voor hem. U en ik moeten die naam toch even opzoeken, niet?

We onderbreken de sessie meteen even, want Van Norden moet de politie zijn fout geparkeerde fiets uit handen praten. Een mooie gelegenheid om even de platenkasten te inspecteren. I still love The Beatles, meldt een button op de bonte hoes van Happy Hunting Ground. Zeker, maar The Fab Four hebben verre van de exclusieve rechten. Wat gelijk opvalt is een stapel Paul McCartney-boxen. “Die moest ik hebben. Ik heb ze wel zo goedkoop mogelijk aangeschaft.”

STUDIE

Hij leeft voor, zij het nog niet geheel van de muziek. Hoewel… een baan bij Record Industry, Nederlands grootste vinylproducent, is ook muziek, natuurlijk. “Financieel red ik het wel, maar muziek maken is nogal seizoensgebonden, dus ik moet er wat bij doen.” Behalve solo speelt Yorick van Norden bij Anne Soldaat. De tournee ter promotie van Happy Hunting Ground deed hij met gitarist Maarten Kooijman, bassist Diets Dijkstra en drummer Kees Schaper. Natuurlijk gebruikt hij bij solo-optredens geen tapes. We krijgen de liedjes te horen in de kale versie. Zo doet McCartney het toch ook nog steeds? Met The Beatles is het voor hem begonnen. Yorick Bastiaan van Norden is negen als hij Free As A Bird hoort, de postume single. “Ik was gefascineerd. Op zolder lagen de platen van mijn ouders. Ik heb meteen alles van The Beatles naar beneden gehaald. The Kinks vond ik daar ook. Ik wilde meteen liedjes schrijven en muziek maken. Een bekende van mijn ouders hielp me een beetje op weg met de gitaar. We oefenden een paar uur per week met behulp van het boek The Complete Beatles.”

Het gaat snel. Van Norden maakt het gymnasium af en vertrekt naar het conservatorium in Amsterdam, de popafdeling. Geen succes. “Ik speel gitaar, maar ik houd vooral van liedjes schrijven en arrangeren. Techniek interesseert me niet zo. Die razendsnelle virtuoze loopjes doen me minder dan bijvoorbeeld de solo’s van Neil Young. Ik ben heel blij dat we in juli bij hem die aftershow in de Ziggo Dome mogen doen. Ik ben altijd benieuwd naar Neil Young. Zijn ideeën geef ik meestal een tien, de uitvoering is vaak een zes.”

Hij verruilt Amsterdam voor Rotterdam als student songwriting aan het conservatorium. Weer geen succes. “Ik heb er niet veel aan gehad. Interessant, de zeven kerktoonladders, maar ik geloof dat je jezelf moet leren schrijven. Dat gaat in ieder geval voor mij op.” Zijn schrijfpartner is Maarten Veldhuis. “Hij is heel talig, snel en lenig met woorden en zinnen. Als ik de muziek voor een nummer klaar heb en één couplet of zo, bel ik Maarten om te gaan sparren.”

INZET

Yorick van Norden is groepsman en solist. Hij zit al heel jong in een schoolband in Velsen en boekt vanaf 2004 langzaam maar gestaag succes met de Haarlemse band The Hype. In 2011 verschijnt hun debuutalbum, Have Your Heard The Hype?, met ook al die eclectische aan de sixties verwante pop. Twee jaar later is het tijd alleen op pad te gaan. Van Norden gaat in zee met producer Frans Hagenaars. Tweeëneenhalf jaar later pas is Happy Hunting Ground klaar. “We hebben twee basissessies gehad met een half jaar er tussen. Alles in één keer opnemen, dat werkt niet voor mij. In plukjes opnemen, telkens als een liedje vers en fris is, opnemen als de urgentie zich aandient, dat werkt. Dat kan natuurlijk niet altijd, want niet iedereen is constant beschikbaar.”

De volgorde heeft een hoop hoofdbrekens gekost. “Ik heb hem samengesteld als een lp, met een eerste en laatste nummer voor kant 1 en kant 2. Dat vind ik een mooie kunst. De lange nummers moesten de afsluiters zijn. Ja, na Tangier komt Kite nog. Dat is om nog wat hoop te bieden, het moet niet al te somber eindigen. Frans Hagenaars wilde Hard Road Up, Free Fall Down als opener, min of meer het afscheidsverhaal van The Hype. Bij nader inzien heeft hij gelijk. Ik heb Gonna Try For The Sun gekozen, een nummer met zo min mogelijk akkoorden. Het is het verhaal van Icarus. Ik zet ook altijd hoog in. De strijkers zijn bewust à la Van Dyke Parks. Ik heb hem dat gemaild en kreeg een mailtje terug. Hij was zeer tevreden.”

Zie voor de speellijst van Yorick van Norden: www.showcase.fm/yorickvannorden.

voorstelling: Yorick van Norden & Judy Blank, Bob Dylan – De songs, de mythe​,  woensdag 4 maart 2020, aanvang: 20:30 uur.

bron: https://popmagazineheaven.nl/

 

Voorstellingen

Vind je ons theater
ook zo bijzonder?
Steun ons
en word Vriend!